Lozan Antlaşması’nın 97. Yıldönümünde

Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Sohbet


Prof. Dr. İlber Ortaylı, Zeynep Bilgehan’a anlattı

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda yenik düşen Osmanlı İmparatorluğu’nun önüne İtilaf Devletleri tarafından, çok ağır şartlar içeren Sevr Antlaşması konmuştu… İstanbul hükümetinin kabul ettiği Sevr Antlaşması’nı Ankara’da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kabul etmedi; Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Dört yıl süren savaşın sonunda kazanılan zafer, 24 Temmuz 1923’te Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Lozan Antlaşması’yla tasdiklendi.

Ancak bugün halen bazı kesimler tarafından, “Lozan zafer miydi, hezimet mi? Bize toprak mı kaybettirdi? Son kullanma tarihi ve gizli maddeleri mi var?” diye tartışma ve polemik konusu yapılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Lozan Antlaşması’nın 97. yıldönümünde Prof. Dr. İlber Ortaylı ile bir araya geldik ve merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını aldık…

Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Sohbet

Cevapları görüntülemek için kutulara tıklayabilirsiniz.

Altyazıları görüntülemek için YouTube'da altyazıları açınız.
Lozan Antlaşması Hakkında

Lozan Bir Hezimet mi, Zafer mi?

12 Ada

Lozan'ın Gizli Maddeleri ve Bitiş Tarihi Var mı?

Musul ve Halep

Lozan'ın En Önemli Kazancı

Avrupa'nın Lozan'a Bakışı

Tarih Eğitimi Nasıl Olmalı


Hakkımızda

İnönü Vakfı, Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı ve büyük devlet adamı İsmet İnönü’nün anısını yaşatmak; ondan kalan belge ve eşyaları toplayıp korumak, araştırmacıların yararlanacakları duruma getirmek ve bunları gelecek nesillere aktarmak amacıyla 22 Şubat 1983’te kurulmuştur ve merkezi Ankara’dadır.

İletişim

Pembe Köşk
Şehit Ersan Cad. No:14
Çankaya, Ankara 06680
[email protected]
(0 312) 428 18 41