İsmet İnönü'nün Çağdaşı Bazı Yabancı Devlet Adamlarının Kişisel Arşivleri

İsmet İnönü’nün Çağdaşı Bazı Yabancı Devlet Adamlarının Kişisel Arşivleri

Woodrow Wilson Presidential Library & Museum: 1912 yılında seçildiği A.B.D Başkanlığı görevini , 1. Dünya Savaşı boyunca sürdüren Woodrow Wilson, 1921 yılında sivil hayata dönmüştür. Bu siteden Wilson’un kişisel ve politik yaşamı hakkındaki bilgilere ilave olarak yazışmalarını, gezi günlüklerini, makalelerini ve konuşmalarını kapsayan belgelere de dijital ortamda erişilebilmektedir.

Herbert Hoover Presidential Library & Museum: 1929 – 1933 yılları arasında A.B.D. Başkanı olan Hoover ve dönemi hakkında bilgi sunan bu sitede burayı tıklayarak belgelere on-line erişim sağlayabilirsiniz.

Franklin D. Roosevelt Presidential Library & Museum: Mart 1933 – Nisan 1945 yılları arasında görev yapan Başkan Roosevelt’in kişisel arşiv ve kütüphanesi 800.000 belge ve 2500 resim barındırmaktadır. Bu sitede burayı tıklayarak erişilen belgeler tüm kullanıcıların dijital erişimine açıktır. 1933-1945 yılları arasında F.D.Roosevelt’in kişisel sekreterliğini yürüten Henry Morgenthau, Jr’ın, bu yıllar boyunca tutuğu günlüklere de bu siteden erişilebilmektedir.

Harry S. Truman Library & Museum: F.D.Roosevelt’in Başkan Yardımcısı olan Harry S. Truman, onun ölümü üzerine Nisan 1945’de üstlendiği üzerine Başkanlık görevini Ocak 1953 yılına kadar sürdürmüştür. Missouri Üniversitesi bünyesindeki kişisel Kütüphane ve Müzesi’nin internet sitesinde kütüphane ve müze arşivinden seçili belgelerin tümüne açık erişim sağlanmıştır. Arşiv linkini ve Fotoğraflar linkini tıklayarak bu belge ve dökümanları taramak ve görüntülemek mümkündür

Dwight D. Eisenhower Presidential Library : Ocak 1953 – Ocak 1961 yılları arasında A.B.D Başkanı olan D.W. Eisenhower’ın kişisel kütüphanesi internet sitesinde Eisenhower ve dönemi hakkında verilen geniş bilgilerin yanısıra seçili bazı belgeler de bu linke tıklarayak incelenebilir.

Lyndon B. Johnson Presidential Library: 1960-1963 yılları arasında Başkan Kennedy’nin yardımcısı olan Johnson, Kennedy suikastı sonrasında Kasım 1963 yılında üstlendiği A.B.D. Başkanlığı görevinde Ocak 1969’a kadar kalmıştır. Başkanlık Kütüphanesi’nde ve internet sitesinde araştırma yapmak isteyenler için bilgi bu linkte verilmiştir.

Churchill Archives Centre (Churchill College, Cambridge): Sir Winston Churchill’in tüm hayatını kapsayan yaklaşık 1,000,0000 belge mevcuttur. Arşivde, Churchill’in dışında çağdaşı pek çok asker, politikacı, bilim insanı, sanatçı v.b.’nin de kişisel belgeleri korunmaktadır. Bunlar arasında İkinci Dünya Savaşında İngiltere’nin Ankara’daki Büyük Elçisi Sir Hughe Knatchbull-Hugessen de vardır. Yerinde incelemeye açık olan belgelerin içeriğini dijital ortamda öğrenmek mümkün. Arşivde saklanan belgelerin digital olarak sunulduğu ortam ise Churchill Archive ‘dır. Bloombsbury Publishing tarafından Churchill Archives Centre ile ortaklaşa kurulan bu sitede 800.000 orjinal belge bulunmaktadır. Kurumsal aboneliğin mümkün olduğu bu site, eğitim kurumlarına ücretsiz bağlantı sağlamaktadır.

Lloyd George Papers (Lloyd George Belgeleri Koleksiyonu) : Lloyd George’un (1878-1945) hayatının tüm evrelerine ilişkin kişisel ve politik evrakı (belgeler, yazışmalar, notlar v.b) Birleşik Krallık Parlemento Arşivinde saklanmaktadır. Yerinde araştırmacıların incelemesine açık olan 1054 kutu belgenin her birinin içeriğinin özetine siteden ulaşmak mümkün. Bu kutulardan 254’ü, Lloyd George’un Başbakanlık dönemine (1916-1922) aittir. Bu linki tıklayarak kutuların bilgisine ulaşabilirsiniz.

Sir Anthony Eden: İngiltere’nin 1935-1946 döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Eden’ın, bu döneme ait kişisel ve politik evrakının, İngiliz Ulusal Arşivi’nde(National Archives) saklanan bölümünün tamamı on-line incelemeye açıktır.

La Fondation Charles de Gaulle (Charles de Gaulle Vakfı ) :  Siteden  De Gaulle’in özyaşam öyküsü, konuşmaları ve yazılarına dijital olarak erişmek mümkündür.