Mesudiye zırhlısı battı
Sultan Abdülaziz döneminde başlatılan donanma seferberliği ile Osmanlı Donanması’na katılmış ve padişahın göz bebeği olmuş Mesudiye zırhlısı, 13 Aralık 1914 günü bir İngiliz denizaltısı tarafından Çanakkale’de batırıldı. Bu emektar gemi, 1887 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ve 1912 Balkan Savaşlarında başarıyla görev yapmış ve Çanakkale Deniz Savaşları’nda boğaza girmek isteyen düşman gemilerine karşı sabit batarya olarak kullanılmıştı.
Mesudiye, bu sırada en önemli silahı olan, iki adet 24 cm’lik toptan mahrumdu. Bu toplar 1913’te tamir edilmek üzere İngiltere’ye gönderilmiş, fakat savaşın başlamasıyla geri getirilememişti. Bu topların yokluğunu gizlemek amacıyla tahta namluların yaptırılarak yerine yerleştirildiği, çeşitli eserlerde dile getirilmiştir.
İngiliz denizaltısı, 13 Aralık 1914 günü Çanakkale Boğazı’na girdi ve mayın hatlarından geçerek saat 12’de Mesudiye zırhlısının yakınına geldi. Bu sırada, mürettebat toplu olarak geminin alt kısmında yemekte bulunuyordu. Denizaltı, Mesudiye’yi saat 11.58’de yaklaşık 800 metre mesafeden torpilledi. Mesudiye zırhlısı düşman denizaltısının göründüğü noktaya doğru ateş etmeye başladıysa da, denizaltıdan atılan ikinci torpil emektar geminin sulara gömülmesine neden oldu. Olayda gemideki 598 kişilik mürettebattan 10 subay ve 25 er şehit oldu.